Szakmai tapasztalatcsere Sárospatakon és Kassán a Borsodi jegyzők Szakmai Egyesülete szervezésében

A Borsodi Jegyzők Szakmai Egyesülete szervezésében szakmai tapasztalatcserén vettünk részt 2023. október 10 és 12. között.

Sárospatakon a Járási Hivatal vezetője, dr. Komáromi Éva mutatta be a város hivatalát, Csatlósné Komáromi Katalin, a Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, a Tokaj-Hegyalja Egyetem társadalmi kapcsolatok igazgatója a város nevezetes intézményeit. Többek között megcsodáltuk a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét és a Makovecz Imre tervei alapján épült, közelmúltban felújított Művelődés Házát.

A kassai városházán Lucia Gurbáľová alpolgármester és munkatársai részletesen ismertették a szlovák közigazgatás szervezetét, működését.
A szlovák vezetőkkel és a részt vevő borsodi jegyzőkkel, polgármesterekkel és önkormányzati munkatársakkal több mint egy órás konzultáción ismerkedtünk egymás közigazgatásának intézményrendszerével, szóba kerültek a sikerek, tervek és a nehézségek.
Kassa Miskolc Város testvértelepülése, Szlovákia második legnagyobb városa. Hálásak voltunk a történelmi városházán a magas szintű fogadtatásárt. 

Helyi magyar idegenvezetővel ellátogattunk Kassa, Igló és a Lőcse nevezetességeihez. A kassai Thália Színház Európa legészakibb magyar színháza, a Szent Erzsébet dóm Szlovákia legnagyobb temploma, sokan lementünk a belváros alá a föld alatti archeológiai központba is.

Köszönjük dr. Sallai Árpád elnöknek, dr. Agonás Lajos alelnöknek, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetőjének és Fortuna János egyesületi tagnak a szervezést és a jó hangulatú találkozót.